Harmonisation of the Rules on the Exchange of Data on Short-Term Rentals of Accommodation in the Member States of the European Union - Mičátek, Vladislav
Krátkodobé prenájmy ubytovania sa stávajú čoraz častejšie predmetom obchodných vzťahov. Práve krátkodobé prenájmy sú predmetom kolaboratívnej ekonomiky, prostredníctvom ktorej je možné dosiahnuť efektívnejšie využívanie tovarov a služieb. Kolaboratívna ekonomika predstavuje ekonomický model založený na peer-to-peer (P2P). Vedecká štúdia v širších súvislostiach sekundárnou analýzou poukazuje na právny rámec Európskej únie týkajúci sa harmonizácie pravidiel o výmene údajov o krátkodobých prenájmoch ubytovania v členských štátoch Európskej únie. Zamerala sa na monitoring informácií a ich poskytovanie príslušným orgánom v súvislosti so zabezpečovaním služieb krátkodobého prenájmu ubytovania, ktoré ponúkajú hostitelia prostredníctvom online platforiem. Autor poukazuje na zdieľanie majetku prostredníctvom poskytovania služieb, ktoré ponúkajú hostitelia prostredníctvom online platforiem pre krátkodobé prenájmy.