Resilience of Municipalities: Theoretical Concept of Resilience of Cities and Villages and Categorization of Threats and Shocks - Turečková, Kamila
Odolnosť samospráv je v súčasnej dobe akcentovanou témou a týka sa všeobecnej schopnosti miest a obcí čeliť rozličným hrozbám, rizikám a potenciálnym škodám. Samosprávy sa v rámci svojho posilňovania odolnosti snažia vytvoriť čiastkové opatrenia alebo komplexný systém, ktorý by im umožnil pružne zareagovať na neočakávané zmeny a šoky najmä exogénneho charakteru s cieľom zvládnuť tieto nechcené šoky čo najlepšie a s čo najmenším negatívnym dopadom na svoju činnosť, na svojich občanov a ďalšie ekonomické subjekty a aktivity vo svojom katastrálnom území. Kategorizácia hrozieb a šokov, ktorým obce môžu potenciálne čeliť. Riešenie odolnosti v mestách a obciach Českej republiky.