Proces „Democratic backsliding“ (Demokratického úpadku) v Ruské federaci v období 2012–2021 - Solik, Martin
Fenomén „demokratického spiatočníctva“ sa stáva aktuálnou témou dnešnej doby medzinárodných vzťahov, s nedávnym výskytom v rôznych regiónoch vrátane Európy. Táto práca sa zaoberá oslabením demokracie v Ruskej federácii v rokoch 2012 až 2021. Štúdia si kladie za cieľ zistiť, či boli v Rusku počas demonštrácie demokratické prvky pre toto obdobie. Na tento účel bol vytvorený teoretický rámec od Ellen Lust a Davida Waldnera popri Merkelovej koncepcii zakotvenej v demokracii. Boli vybrané vhodné ukazovatele tak, aby spoľahlivo odhalili zhoršenie kvality demokratických inštitúcií a procesy v Rusku, konkrétne index Freedom House, index demokracie a Bertelsmannov transformačný index (BTI). Využitím týchto troch indexov štúdia posudzuje, či možno Rusko klasifikovať ako ukotvenú demokraciu alebo defekt demokracie. Zistenia uvedené v záverečnej časti príspevku naznačujú významné erózie demokratických praktík a inštitúcií v Rusku počas sledovaného obdobia. Zhoršenie podčiarkuje posun od už aj tak chybnej demokratickej štruktúry k takej čo čoraz viac pripomína autoritársky režim. Štúdia dospela k záveru, že Rusko nemôže byť za ukotvenú demokraciu; skôr vykazuje početné charakteristiky defektu demokracie, poznamenané oslabenými inštitúciami a zmenšenými politickými slobodami.