Význam Nikaraguy v geopolitickém posilovaní Ruska v latinskoamerické oblasti - Rouč, Vít
Štúdia sa zaoberala aktuálnymi faktormi súvisiacimi s geopolitickými záujmami Ruska v Nikaragui. Pre komplexnejšie chápanie problematiky, východisková situácia z čias existencie ZSSR a studenej vojny. Cieľom štúdie bolo načrtnúť súvisiace kľúčové míľniky k rusko-nikaragujskej spolupráci a k ďalšej úvahe o možných cieľoch aktérov očakávané od týchto bilaterálnych vzťahov. Štruktúra štúdie bola založená na historickom kontexte, súčasnej rusko-nikaragujskej spolupráce (politickej, ekonomickej, vojenskej) a pozície USA. Metodologicky boli štúdie spracované na základe deskriptívneho analytického prístupu. V dôsledku toho sa zistilo, že rusko-nikaragujská spolupráca je pokračovaním historického trendu vo vzájomných vzťahoch, kedy Nikaragua toto spojenectvo využívala ako istú protiváhu k USA, možnosť modernizovať svoju armádu a osloviť mnohých z civilného sektora, na druhej strane dokázala svoje globálne ambície, riadiť a rozširovať svoj vplyv operácií v latinskoamerickom svete a „znepokojenie“ USA svojou prítomnosťou. Pre USA za danej situácie Rusko nepredstavovalo priamu vojenskú hrozbu, ale skôr bezpečnostné riziko a výzva do budúcnosti.