Dopady zvýšenia životného minima - Cingelová, Zuzana
Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 149/2024 Z. z. určilo od 1. júla 2024 nové sumy životného minima v zmysle § 5 ods. 1 až 3 zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime tak, že sumy platné k 30. júnu 2024 sa vynásobili koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorý podľa informácie Štatistického úradu Slovenskej republiky zo 14. mája 2024 predstavuje 1,9%. Vplyv zvýšenia životného minima na dávky a príspevky v hmotnej núdzi, rodičovský príspevok, sumy minimálneho dôchodku, na minimálne zdravotné poistenie zamestnanca, atď.