Mírové smlouvy v mezinárodních vztazích. (K problematice kritérií a systematizace) - Veselý, Zdenĕk
Predmetom tejto štúdie je problematika mierových zmlúv, ktoré patria medzi najdôležitejšie z diplomatických aktov a dokumentov v medzinárodných vzťahoch. Mierové zmluvy predstavujú jednu z najdôležitejších typov medzinárodných zmlúv. Sú neoddeliteľnou súčasťou vzťahu mieru a vojny. Ich základným špecifikom je skutočnosť, že na jednej strane sú potvrdením ukončenia vojnového konfliktu a na druhej strane stanovujú opatrenia a pravidlá pre následné vzťahy medzi účastníkmi konfliktu. Na rozdiel od prevládajúceho prístupu, ktorý sa tejto problematike venuje z pohľadu medzinárodného práva, autor pristúpil k problematike na základe historickej analýzy a porovnania. Jeho cieľom bolo stanoviť kritériá a na ich základe systematizovať najdôležitejšie uzavreté mierové zmluvy v priebehu dejín medzinárodných vzťahov. Autor prišiel určiť celkom šesť prelínajúcich sa hlavných modelov mierových zmlúv: 1. víťazstvo jednej strany nad druhou, 2. strany sa navzájom vyčerpali a nikto nezvíťazil, 3. skončila sa iba jedna z etáp vojny, 4. účasť v konflikte skončila mierovou zmluvou len niektorých strán, 5. počet strán zapojených, 6. obsahová stránka zmluvy. V nadväznosti na to autor venoval pozornosť aj ďalším súvisiacim problémom. Konkrétne ide o klasifikáciu a dodržiavanie mierových zmlúv, sprievodné a následné zmluvné dojednania, rozsah a stupeň trestu porazenej strany a zmluvy určené na zabránenie konfliktu. Účelom štúdie bolo vytvoriť koncepčný a systematicky ukotvený rámec pre ďalší výskum v tejto oblasti ako dôležitou súčasťou medzinárodných vzťahov a diplomacie.