European Public Policy – Goal and Reality - Konečný, Stanislav
Proces transformácie politiky na verejnú politiku, ktorý prebieha v demokratickom svete od 50. rokov 20. storočia a ktorý spočíva aj v zapojení mimovládnych (nepolitických) štruktúr do tvorby politiky, sa začala intenzívnejšie rozvíjať v štruktúrach Európskej únie po roku 2000. Táto štúdia analyzuje spôsoby, akými aktéri trhu a občianskej spoločnosti sa podieľajú na tvorbe politiky vo vybraných politikách EÚ. Najmä na príkladoch zo Slovenska prezentuje, ako a akým spôsobom táto participácia prebieha. Všíma si rôznorodosť prístupov a foriem, ale aj fakt, že aktuálne politiky Európskej únie už spĺňajú základné kritériá na to, aby sa mohli považovať za verejné politiky.