Enhancing Garbage Fee Compliance: Insights From a Slovak Municipality - Čaplánová, Anetta, 1967-
Obchádzanie daní a daňové úniky zostávajú kritickými výzvami pre ústredné alebo miestne vlády a samosprávy. Toto nedodržiavanie pravidiel predstavuje aj etický problém, keďže jednotlivci, ktorí využívajú verejne poskytované služby, neprispievajú na ich financovanie, ako to vyžaduje zákon. Cieľom štúdie bolo otestovať, či by použitie behaviorálnych intervencií znížilo počet neplatičov poplatku za odvoz smetí v meste Hlohovec na Slovensku. Experiment bol realizovaný roznášaním letákov do domácností s trvalým pobytom v Hlohovci. Subjekty experimentu boli náhodne rozdelené do troch skupín. Domácnosti v kontrolnej skupine (počet domácností je 1 718) nedostali žiadne letáky, domácnosti v prvej intervenčnej skupine (počet domácností je 1 721) dostali leták so sociálnou normou a domácnosti v druhej intervenčnej skupine (počet domácností je 1 625) dostali leták s odstrašujúcou správou.