Fiškálne protipandemické opatrenia vo vybraných krajinách EÚ - Ochotnický, Pavol
V rokoch 2020 a 2021 sa fiškálna politika stala hlavným nástrojom vlád na prekonanie pandemického šoku COVID-19, ktorý spôsobil globálnu pandemickú krízu. Väčšina vlád v počiatočných štádiách pandémie riešila dilemu, či je prioritou zdravie obyvateľov alebo ekonomický rast. Táto dilema, ale aj ďalšie vládne priority sa prejavili vo výrazných odlišnostiach medzi fiškálnymi opatreniami, ktoré vlády prijímali na prekonanie ekonomických dôsledkov globálnej pandemickej krízy. Kým vlády razantne podporovali, či už sektor domácností alebo nefinančných korporácií, s postupným uvoľňovaním protipandemických opatrení a oživovaním ekonomík došlo vo väčšine sledovaných krajín EÚ v roku 2021 k zníženiu rozsahu fiškálnych podporných opatrení. To malo pozitívny dopad na vývoj salda verejných financií väčšiny skúmaných krajín.