Terrorism Discourse and Emotions: Australia - Mĕřičková, Zuzana
Terorizmus sa často považuje skôr za subjektívnu nálepku než za formu násilia. Diskurz zohral dôležitú úlohu pri vytváraní hrozby terorizmu, ako aj pri legitimácii úrovne boja proti terorizmu. Význam štúdie diskurzu tak už môže byť popieraný. V článku je analyzovaný charakter oficiálneho diskurzu o terorizme, čo stanovujú austrálski premiéri medzi 11. septembrom a koncom roka 2019, keďže Austrália je jedna z krajín zapojených do vojny proti terorizmu. Autor na to použil softvér NVivo Analytické prejavy, ktoré predniesli John Howard, Kevin Rudd, Julia Gillard, Tony Abbott, Scott Morrison a Malcolm Turnbull. Používa trojúrovňovú kritickú normu Normana Fairclougha Analýza diskurzu na štúdium charakteru prejavov, pozitívnych a negatívnych emócií. Analyzuje tiež kontext, v ktorom boli prejavy prednesené a boli prijaté protiteroristické opatrenia, ktoré boli v prejavoch legitimizované. Výsledky analýzy ukázali, že všetci austrálski premiéri používali označenie terorizmus, každý z nich však predniesol prejavy o terorizme, ktoré mali iný charakter. Článok ukazuje, ako je na tom označenie terorizmu, pretože každý rečník ho vykresľuje inak a nie všetky diskusie o terorizme musia byť nevyhnutne emocionálne.