Family Businesses in Tourism in Central Europe - Current Situation and Future Opportunities - Barthelt, Tobias, 1989-
Princípy, význam, súčasnosť a budúcnosť rodinného podnikania v cestovnom ruchu, identifikácia aktuálnych výziev a upozornenie na špecifiká, s ktorými sa musia tieto spoločnosti v strednej Európe potýkať. Výskumný problém sa týka strednej Európy, ktorá s prechodom na novú ekonomickú organizáciu koncom 80. rokov 20. storočia zažila obnovu rodinnej firmy. Výskum bol realizovaný aplikovaním kvalitatívnych a kvantitatívnych metód s dôrazom na situačnú analýzu, ktorá pod vplyvom členských krajín EÚ, zaväzuje rodinné podniky implementovať nariadenia zamerané na hospodársku, sociálnu a environmentálnu udržateľnosť. Kým Česká republika a Slovensko mali zhruba rovnakú štartovaciu čiaru, Poľsko a Maďarsko boli rozvinutejšie z hľadiska rodinného podnikania v niektorých aspektoch. Posledné desaťročie však ukazuje, že zvládanie ekonomických/finančných kríz, prispôsobovanie sa meniacim sa preferenciám zákazníkov, globálna zmena klímy a regionálna politická nestabilita sú hlavnými výzvami vo všetkých štyroch krajinách. Tieto faktory vytvárajú skupinu operačných rizík, ktorých riadenie si vyžaduje užšiu spoluprácu rodinných firiem a iný systém podporných nástrojov.