Finančné pomerové ukazovatele v polygrafickom priemysle na Slovensku - Soľavová, Monika, 1974-
V polygrafickom priemysle sú finančné analýzy a stratégie kľúčovým prvkom pre udržanie konkurencieschopnosti priemyselného odvetvia a zabezpečenie jeho udržateľnosti v hospodárskom konkurenčnom prostredí. Kontrola a optimalizácia prevádzkových nákladov významne vplývajú na ziskovosť. Inovačná činnosť zvyšuje efektivitu a znižuje náklady na tlač. Rozšírenie spektra tlačových služieb a produktov je pre zákazníkov lákavé a súčasne neobmedzuje polygrafické spoločnosti na závislosť od jedného trhového segmentu. Zákazníci kladne hodnotia vynikajúci zákaznícky servis, čo vedie k opakovaným obchodom a pre firmy vytvára dôležité referencie. Polygrafické spoločnosti používajú rôzne cenové stratégie, propagačné ceny, objemové ceny a pod., aby zvýšili svoje zisky a udržali si trhový podiel. Pre rast podnikov a každodennú prevádzku je nevyhnutné udržať si dostatočný hotovostný tok a prístup k financovaniu. Stratégie by teda mali byť prispôsobené špecifickým cieľom a potrebám spoločností, aby sa dosiahol maximálny úspech v konkurenčnom a v súčasnosti digitalizovanom prostredí polygrafického priemyslu. Dôležité je identifikovať aktuálne postavenie na trhu a oblasti pre zlepšenie. V príspevku sú analyzované a prezentované finančné pomerové ukazovatele, ktoré poskytujú informácie o likvidite, aktivite, zadlženosti, rentabilite a výkonnosti v polygrafickom priemysle na Slovensku.