Vyššie životné minimum, príspevky na opatrovanie a asistenciu - Tichý, Miroslav
Životné minimum je spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu bežného kalendárneho roka na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Zvýšenie sumy životného minima a úprava súm ďalších príspevkov (zvýšenie peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP, resocializačný príspevok, náhradné výživné, opatrovanie, atď.).