Medicinalizácia trestného práva v 19. storočí - Gregor, Martin
Tzv. moderná škola trestného práva v druhej polovici 19. storočia výraznejšie akcentovala vplyv prírodných vied na posudzovanie príčin trestnej činnosti. Páchateľ trestného činu začal byť vnímaný ako objekt skúmania aj z pohľadu medicíny. Táto štúdia sa pokúsi zosumarizovať pozitívne, ale aj negatívne výsledky tohto procesu. Preto poukáže nielen na hľadanie korelácií medzi fyzickými danosťami človeka a jeho sklonmi k páchaniu trestnej činnosti (biologicko-antropologické teórie zločinnosti, frenológia), ale zároveň sa pokúsi upozorniť na posun vo vnímaní trestu od represívneho nástroja k určitej forme sociálneho opatrenia. V neposlednom rade poukáže na vplyv medicíny vo vzťahu k dekriminalizácii niektorých sexuálnych trestných činov.