Development of Environmental Performance and Circular Economy in the European Union Countries: the Case of “Post-2004” Members - Lacko, Roman, 1988-
Cieľom štúdie je porovnať environmentálnu efektívnosť v rámci skupiny krajín Európskej únie, ktoré vstúpili do Európskej únie v roku 2004 a neskôr, a identifikovať spoločné determinanty efektívnosti obehového hospodárstva. Na tento účel sme vykonali analýzu obalu dát a korelačnú analýzu. Na modely v mierke sme použili konštantné aj variabilné návraty. Zistenia ukazujú, že krajiny s výrazným zameraním na služby, najmä cestovný ruch, sú z hľadiska životného prostredia efektívnejšie. Väčšina krajín je však stále výrazne orientovaná na priemysel, pričom najmenej efektívne sú Bulharsko, Rumunsko a Chorvátsko. Štúdia tiež zdôrazňuje potrebu výrazného úsilia na zníženie emisií skleníkových plynov. Je zaujímavé, že sa zistila pozitívna korelácia medzi produktivitou zdrojov a použitými obehovými materiálmi, čo naznačuje dôležitosť nástrojov obehového hospodárstva pri zlepšovaní životného prostredia. Napriek vyššej materiálovej a spotrebnej stope tieto krajiny stále produkujú relatívne vysoký produkt a relatívne nízke emisie CO2. Na základe týchto analýz sme zistili regionálne rozdiely a potrebu nastavenia klastrových politík v rámci obehového hospodárstva na úrovni Európskej únie.