Online Reputation of Chatbots Through the Lens of Post-Pandemic Accelerated Digitization in E-Commerce - Pollák, František, 1985-
Táto štúdia skúma vplyv informačných technológií na konkurencieschopnosť podnikov, poháňaný prudkým nárastom digitalizácie v dôsledku globálnej pandémie. Predpokladá sa, že elektronický obchod sa do konca desaťročia zoštvornásobí, čo ilustruje túto transformáciu. Okrem toho rýchly rast AI na americkom trhu, ktorý by mal byť do roku 2030 výrazný, je predzvesťou novej éry automatizácie a inovácií naprieč sektormi. Európa vykazuje mierne oneskorenie v raste trhu s umelou inteligenciou, ale je pripravená na výrazné dobiehanie. Výskum sa zameriava na vyhodnotenie online reputácie 7 najlepších chatbotov roku 2024, ako ich vybral Forbes, na amerických aj európskych trhoch. Štúdia pomocou analýzy sentimentu výsledkov vyhľadávania Google zisťuje medzi týmito riešeniami AI rôzne úrovne online prítomnosti a reputácie. Výsledky vyhľadávania v USA vykazujú miernu výhodu, ale lokalizované zistenia naznačujú minimálne regionálne rozdiely, čo naznačuje jednotnosť obsahu na rôznych trhoch. Štúdia zdôrazňuje prevažne všeobecnú online prítomnosť, s výnimkou jednej pozoruhodnej entity, čo podčiarkuje vývojovú povahu online viditeľnosti týchto chatbotov. Pri dosiahnutí základného rozlíšenia si výskum vyžaduje hlbšiu analýzu s cieľom ďalej preskúmať zložité vzťahy, čím sa položí základ pre budúce štúdie o prijatí AI, dynamike trhu a digitálnej viditeľnosti.