The Fiscal Policy - Inequality Nexus in Developing and Advanced Economies: Difference-Based Policy Insights - Nguyen, Van Bon
Fiškálna politika zohráva v hospodárstve kľúčovú úlohu, pomáha vládam riadiť hospodársku cyklickosť a korigovať zlyhania trhu. Významnú úlohu zohráva aj pri prerozdeľovaní národného dôchodku, čo môže mať vplyv na príjmovú nerovnosť v spoločnosti. Účinky fiškálnej politiky na príjmovú nerovnosť sa však môžu medzi rozvinutými a rozvojovými krajinami líšiť. Na jej preskúmanie práca používa systém odhadov GMM a PMG na empirické štúdium vplyvu fiškálnych nástrojov na nerovnosť na vzorke 30 vyspelých ekonomík a 34 rozvojových ekonomík v rokoch 2002 až 2020. Výsledky ukazujú niektoré zaujímavé zistenia. Po prvé, fiškálne nástroje majú tendenciu znižovať nerovnosť vo vyspelých krajinách, ale zvyšovať ju v rozvojových krajinách. Po druhé, hospodársky rast môže viesť k väčšej nerovnosti vo vyspelých krajinách a zároveň znižuje nerovnosť v rozvojových ekonomikách. Napokon nezamestnanosť vo vyspelých ekonomikách a vzdelanie v rozvojových ekonomikách majú tendenciu zvyšovať príjmovú nerovnosť. Tieto zistenia ponúkajú cenné politické lekcie pre vlády, ktoré sa snažia využiť fiškálnu politiku na riešenie príjmovej nerovnosti v spoločnosti.