Zdanenie honorárov vyplácaných podľa Autorského zákona - Brnová, Miroslava
Autorské práva a práva príbuzné autorským právam sú časťou práv, ktoré vytvárajú duševné vlastníctvo. Článok sa venuje téme, ako sa na príjmy plynúce z duševného vlastníctva fyzickým osobám aplikujú ustanovenia zákona o dani z príjmov, pričom je potrebné uviesť, že sa rozlišujú aj podľa skutočnosti, či sú dosahované na základe tzv. aktívne vykonávanej činnosti, t. j. ide o vytvorenie daného diela alebo podania umeleckého výkonu, alebo na základe práv plynúcich z použitia už vytvorených diel, resp. umeleckého výkonu. Priblíženie duševného vlastníctva a jeho legislatívneho rámca na území SR, duševného vlastníctva z pohľadu zdanenia fyzických osôb podľa zákona o dani z príjmov a duševného vlastníctva podľa zmlúv o zamedzení dvojitého zdanenia na názorných príkladoch.