Changes in the Forms of the Information Environment, Their Influence on the Spread of Disinformation and the Threat to Democracy - Koziak, Tomáš
Zmena charakteru informačného prostredia výrazne ovplyvňuje vnímanie reality ľudskej spoločnosti. Ide o vytvorenie stavu nazývaného "post-pravda". Vyznačuje sa tým, že objektívne a racionálne spracované fakty majú menší vplyv na formovanie verejnej mienky, ako apely na emócie, alebo osobné názory. Vzhľadom na skutočnosť, že demokratický systém riadenia je výslovne založený na princípe kolektívnej racionality, môže byť takáto zmena spôsobu vnímania reality fatálna pre demokraciu. Identifikovanie počiatkov existencie tohto javu a vysvetlenie jeho základných príčin. Jej základná téza spočíva v presvedčení, že uvedený stav je spôsobený kombináciou kognitívnych skreslení, zmenou informačného prostredia a vzniku internetových sociálnych bublín.