Quality Assessment of Slovak Business Environment - Čakanišin, Adrián, 1997-
Kvalitné podnikateľské prostredie vytvára podmienky pre ekonomický rast ekonomiky štátu v medzinárodnom meradle. Úroveň kvality podnikateľského prostredia je ovplyvnená viacerými faktormi, ktoré ho ovplyvňujú pozitívne, ale aj negatívne. Kvalita podnikateľského prostredia odráža mieru angažovanosti jednotlivých aktérov, ktorí ho formujú. Cieľom príspevku je identifikovať hodnotenie kvality podnikateľského prostredia SR vo vybraných indexoch a zosumarizovať jeho pozitívne a negatívne zložky. Ako hlavnú metódu sme použili porovnávaciu metódu. Slovenská republika dosahuje rastúci trend v hodnotení kvality podnikateľského prostredia, pričom faktory hodnotenia kvality sa medziročne zlepšujú. Výsledok nášho príspevku ukazuje, že hlavnými negatívnymi faktormi sú byrokracia, korupcia a nefunkčné verejné inštitúcie. Medzi najvyzdvihovanejšie pozitíva podnikateľského prostredia na Slovensku patrí predovšetkým kvalita a dostupnosť vzdelania, odmeňovanie zamestnancov, makroekonomická stabilita a stabilita meny a výmenných kurzov.