The Effect of Economic and Social Inequalities on Academic Success in Türkiye: Evidence from the Classical and Bayesian Discrete Choice Models - Kutlu, Muhammet
Určenie vplyvov ekonomických a sociálnych nerovností na akademický úspech a testovanie, či je cyklus nerovností aktívny prostredníctvom vzdelávania. Tento cieľ je dosiahnutý použitím klasických a bayesovských modelov diskrétneho výberu pre vzorku získanú z Turecka. Výsledky ukazujú, že ekonomické a sociálne charakteristiky študentov ovplyvňujú ich akademický úspech a že tieto charakteristiky sú možnými zdrojmi nerovnosti vo vzdelávaní. Podľa zistení získaných z modelov použitých v štúdii sa zistilo, že príjem, vzdelanie v súkromnej škole, úroveň vzdelania rodičov, región bydliska, potreba pracovať a úroveň šťastia v rodine majú štatisticky významný vplyv na úspech študentov v získaní požadovaného univerzitného odboru a umiestnenia na univerzite.