Daňový bonus v praxi v roku 2024 (II.) - Rabatinová, Marcela, 1977-
Daňový bonus na dieťa je finančná výhoda určená daňovníkom vyživujúcim deti, ktorú si možu uplatniť za splnenia špecifických podmienok zadefinovaných v ZDP. Nárok vzniká v mesiaci, keď sa dieťa narodí, začne sústavná príprava na povolanie alebo je dieťa osvojené či prijaté do náhradnej starostlivosti. Zamestnanci si po podpísaní príslušného vyhlásenia môžu daňový bonus uplatňovať mesačne alebo ročne v rámci zúčtovania, zatiaľ čo podnikatelia ho môžu uplatniť iba ročne cez daňové priznanie za podmienky vykázania dostatočného základu dane. V prípade práceneschopnosti či zmeny počtu vyživovaných detí sa výška daňového bonusu môže diferenčne upravovať podľa dosiahnutého základu dane a súčasne zohľadňuje počet mesiacov, počas ktorých boli splnené príslušné podmienky na jeho priznanie.