Retail Investment Package - rozpačité povzbuzení zájmu o investování na cestě ke schválení - Urbanec, Jan
Retailoví investori nemajú dôveru k finančným trhom a k investovaniu, pretože im investície neponúkajú priaznivý pomer medzi cenou a výnosom. Informácie poskytované o retailových investičných produktoch sú nezrozumiteľné a neprehľadné. Provízny systém odmeňovania generuje voči retailovým investorom nepriaznivé doporučenia. Nefunguje cezhraničné poskytovanie investičných služieb na vnútornom trhu EÚ. Regulácia investovania zostáva v "dobe papierovej" a nereflektuje nástup digitálu. To všetko sú základné východiská návrhu legislatívneho balíčku k pravidlám na ochranu retailových investorov, tzv. Retail Investment Package (RIP), niekedy tiež označovaného ako Retail Investment Strategy (RIS), ktorý Európska komisia vlani zverejnila a ktorý bol spojený s veľkým očakávaním.