Foreign Direct Investment between the European Union and New Zealand - Sajková, Patrícia, 1999-
Priame zahraničné investície zohrávajú kľúčovú úlohu v hospodárskom rozvoji krajiny, prispievajú k technologickému pokroku, tvorbe pracovných miest a celkovému hospodárskemu rastu. Cieľom príspevku bolo zhodnotiť investičnú aktivitu medzi EÚ a Novým Zélandom. Pre Nový Zéland sú zahraničné investície nevyhnutné na udržanie a zlepšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti novozélandských podnikov. Zahraničné investície prispievajú k regionálnemu rozvoju a tvorbe pracovných miest, pričom každý piaty Novozélanďan pracuje v podniku, ktorý je čiastočne financovaný z priamych zahraničných investícií. Najväčšími investormi na Novom Zélande sú Austrália a EÚ. Nový Zéland je tradičným importérom kapitálu, ktorý podporuje internacionalizáciu svojej ekonomiky a zlepšuje konkurencieschopnosť. Zároveň v Dohode o voľnom obchode medzi EÚ a Novým Zélandom (2024) začali platiť rovnaké podmienky pre investorov na oboch územiach, takže je najpriaznivejší čas na vzájomné investovanie.