Žitá zkušenost s chudobou napříč generacemi: impulzy pro sociální práci - Broskevičová, Zuzana
Skúsenosti s chudobou v jednotlivých generáciách a odhalenie faktorov, ktoré prispievajú k pretrvávaniu chudoby v rodinách. Analyzované príbehy ukazujú, ako triedne, etnické a rodové nerovnosti ovplyvňujú individuálne skúsenosti s chudobou naprieč generáciami. Odhaľujú, ako tieto nerovnosti spolu s krízami v spoločnosti obmedzujú možnosti a schopnosti mladých ľudí a ich rodín prekonať chudobu a zároveň poukazujú na ich rezistenciu. Pochopenie komplexnosti faktorov, ktoré stoja za pretrvávaním chudoby naprieč generáciami, umožňuje sociálnej práci identifikovať príležitosti a prekážky sociálnej mobility mladých ľudí, na ktoré môže sociálna práca reagovať vypracovaním nových stratégií boja proti chudobe.