Analysis of Sunflower and Oilseed Rape Competitiveness in the Conditions of Slovakia and Czech Republic - Bajusová, Zuzana
Príspevok sa primárne zaoberá vývojom poľnohospodárstva v SR a ČR, analyzuje agrosektor pre obdobie 2012–2022 a podrobnejšie skúma poľnohospodárstvo, jeho rastlinnú výrobu, najmä olejnín. Pozornosť je venovaná stručným informáciám o vývoji a situácii slnečnice a repky olejnej, kde sa zameriavame na analýzu vývoja vybraných ukazovateľov počas sledovaného obdobia, ako je produkcia, posiata plocha, úroda. V rámci nášho výskumu sa zaoberáme pojmom konkurencieschopnosti s využitím vhodného ukazovateľa. Na základe údajov sme prostredníctvom analýzy kvantifikovali hodnotu indexu Revealed Comparative Advantage Index (RCA) a rastu konkurencieschopnosti Index (RCA 1). Rozvoj spoločnosti a otvorenie hraníc medzi jednotlivými štátmi spôsobilo rozvoj zahraničného obchodu. Členstvo v Európskej únii znamenalo pre slovenský a český zahraničný obchod vzdanie sa suverenity v týchto oblastiach a prijatie spoločnej obchodnej politiky, ktorá stanovuje pravidlá pre zahraničný obchod v rámci členských krajín, ale aj voči tretím krajinám. Zároveň Slovenská republika a Česká republika však získali prístup na jednotný vnútorný trh, ktorý má význam pre zahraničný obchod krajín.