Are Wineries in Slovakia Profitable? - Ladvenicová, Jana
Zisk je meradlom úspešnosti podnikov, kvantifikuje sa z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi. Plní viacero funkcií, či už distribučné, kumulatívne, motivačné. Na jej vznik a vývoj vplýva množstvo faktorov. Zisk predstavuje interný zdroj financovania podnikateľskej činnosti. Hlavným cieľom príspevku je zhodnotiť tvorbu a vývoj zisku alebo straty a jej formy vo vybraných vinárskych závodoch na Slovensku. Na Slovensku má vinárstvo dlhoročnú tradíciu. Príspevok bol zameraný na hodnotenie nákladov, výnosov ako dvoch dôležitých faktorov ovplyvňujúcich tvorbu zisku alebo straty. Zisk/strata sa premietla do kvantifikácie a analýzy ziskovosti ukazovateľa, ktorý sa označuje ako ziskovosť a ukazovateľa návratnosti. Na základe výsledkov výpočtov jednotlivých ukazovateľov možno konštatovať, že súbor 120 vinárstiev vykázal zisk, čo pozitívne ovplyvnilo hodnoty ukazovateľov rentability. Vinárske podniky vykázali stratu len z finančnej oblasti.