Payment Habits and Instant Payment Systems in the V4 Countries - Antal, Péter
Štúdia skúma platobné zvyklosti a okamžité platobné systémy v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) pomocou komparatívnej analýzy sekundárnych údajov. Identifikácia faktorov, ktoré ovplyvňujú platobné návyky domácností a prevádzkové parametre okamžitých platobných systémov vo V4. Na základe takto identifikovaných informácií sa skúmajú podobnosti a rozdiely medzi týmito krajinami a dôvody, ktoré k tomu viedli. Na účely súhrnného hodnotenia sa skúmajú kvantitatívne aj kvalitatívne údaje, z ktorých vyplýva, že hlavnými dôvodmi hotovostných platieb sú chýbajúce možnosti elektronických platieb v určitých platobných situáciách, ako aj sila osobných preferencií a zvykov. Pod určitým limitom je prevod v Maďarsku okamžitý automaticky a nevyžaduje žiadne dodatočné náklady, zatiaľ čo v ostatných troch krajinách je okamžitý prevod voliteľný a za príplatok. Finančné inštitúcie a regulačné orgány zohrávajú kľúčovú úlohu pri formovaní platobných návykov domácností a pri zlepšení systémov okamžitých platieb.