Current Global ESG Investment Products and Their Performance Implications - Matušovičová, Monika, 1967-
Tento článok má za cieľ preskúmať súčasnú globálnu ponuku environmentálnych, sociálnych a riadiacich (ESG) investičných produktov a posúdiť ich vplyv na finančnú výkonnosť. Metódou systematického literárneho prehľadu a sekundárneho prierezového prieskumu trhových dát sme analyzovali aktuálnu dostupnosť, geografickú štruktúru a objem ESG investícií, pričom pomocou rozptylového grafu a korelačnej analýzy sme merali aj ich vplyv na výkonnosť. V rámci výsledkov boli za najaktívnejšie trhy ESG identifikované regióny Spojených štátov amerických a Európy, s osobitným dôrazom na Holandsko. Zároveň bola zistená pozitívna závislosť s koeficientom β1 = 0,517 medzi ESG ratingom 100 najväčších ESG ETF fondov a ich 5-ročnou kumulovanou výkonnosťou. Výsledky výskumu tak predstavujú cenné poznatky pre investorov, správcov aktív a tvorcov politík, ktorí môžu využiť integráciu princípov ESG do svojich investičných stratégií.