Čo nás Taliani môžu naučiť o referende? - Plško, Tomáš
V článku o referende sa autor rozhodol podrobnejšie zamerať na jednu krajinu a jeden model referenda. Vybral si Taliansko, lebo taliansky ústavný súd má podobnú právomoc ako ten slovenský, spočívajúcu v preventívnej kontrole prípustnosti referendových návrhov, hoci ju vykonáva v rámci odlišného modelu referenda. Podľa talianskej ústavy sa v referende rozhodne o úplnom alebo čiastočnom zrušení zákona na základe návrhu 500 000 voličov alebo piatich regionálnych zastupiteľstiev.