Financing of Wood-Processing of Family Business: A Survey in Slovakia - Sedliačiková, Mariana
V súčasnej globálnej ekonomike zohrávajú rodinné podniky dôležitú úlohu ako jeden z hlavných hnacích síl ekonomického rastu a zamestnanosti. Ich jedinečný charakter a prístup k finančným rozhodnutiam ich odlišuje od nerodinných podnikov. Štúdia identifikuje kritické formy financovania v segmente rodinných podnikov v drevospracujúcom priemysle na Slovensku. Úvod do problematiky rieši dôležitosť podnikateľskej komunity. Zdôrazňuje, že rodinné podniky často zohľadňujú nielen ekonomické faktory, ale aj faktory emocionálne a kultúrne aspekty pri ich finančných rozhodnutiach. Skúmajú sa rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú procesy finančného rozhodovania rodinných firiem, vrátane ich tendencie uprednostňovať zdroje financovania a ich averzie k riziku. Význam rodinných firiem v celosvetovom kontexte a ich aktuálna legislatívna podpora na Slovensku. Analýza stavu a výziev slovenského drevospracujúceho priemyslu a jeho prepojenie na podporu rodinných podnikov. Z výsledkov prieskumu vyplýva, že rodinné firmy preferujú interné zdroje financovania a externé zdroje využívajú len v obmedzenej miere.