Rozvoj ľudského kapitálu prostredníctvom online platforiem v pandemickej ére - Dzilská, Zuzana, 1994-
Dnešný svet je výrazne ovplyvnený pokrokom v technológii a umelej inteligencii (AI). Z pohľadu firmy je vysoký dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile a na druhej strane sú zamestnanci vystavení intenzívnemu tlaku na adaptáciu na nové technológie či nový spôsob podnikania. Cieľom tejto štúdie je zistiť, či došlo k posunu od tradičného „in class“ školenia k online školeniam a k možnosti využiť LinkedIn Learning platformu ako vhodný nástroj pre online školenia. Príspevok je založený na štúdii uskutočnenej Boston Consulting Group a The Network a na informáciách dostupných v LinkedIn Learning Report. V dôsledku pandémie majú zamestnanci tendenciu cítiť sa neisto, a preto sú otvorenejší možnosti rekvalifikácie na rozšírenie svojej odbornej kvalifikácie. Online školenia podľa zistení zaznamenali medzi rokmi 2018 a 2020 oveľa výraznejší medziročný percentuálny nárast v porovnaní s tradičným vzdelávaním ako sú konferencie, semináre a pod. Vďaka tomu je LinkedIn Learning vhodnou platformou na uspokojenie zvýšený dopyt po rozvoji ľudského kapitálu. LinkedIn Learning dokáže súčasne uspokojiť nielen potreby zamestnancov, ale aj potreby firmy. Na jednej strane si zamestnanci môžu zlepšiť svoje zručnosti a znalosti, pričom spoločnosť túto činnosť riadi pomocou existujúcej platformy. Preto nie je potrebné venovať dodatočné zdroje na pokrytie týchto potrieb, čo v konečnom dôsledku vedie k rozvoju spoločnosti.