Spotrebiteľské správanie na Slovensku v kontexte udržateľnosti - Grančičová, Katarína, 1967-
Udržateľnosť, ktorá je definovaná ako uspokojovanie potrieb súčasnosti bez toho, aby bola ohrozená schopnosť budúcich generácií uspokojovať svoje vlastné potreby, je nevyhnutná v celom spektre spoločnosti. Rozhodujúcou súčasťou je udržateľné/zodpovedné správanie spotrebiteľov. V súlade s tým je cieľom tohto článku na základe uskutočneného prieskumu predstaviť súčasný stav a vývoj postojov slovenských spotrebiteľov k otázkam udržateľnej spotreby a výroby (eko-vedomie slovenských spotrebiteľov) a načrtnúť možné smerovanie na zlepšenie vývoja v skúmanej oblasti na základe zistení. Zistenia prieskumu poukazujú na pozitívny, no nedostatočný vývoj v skúmanej oblasti, čo vytvára priestor pre návrhy smerujúce k rôznym subjektom a do rôznych oblastí, najmä smerom k zvýšeniu povedomia a záujmu o skúmanú problematiku a zapojenie čo najväčšieho počtu subjektov do riešenia trvalo udržateľnej výroby a spotreba.