The Hirsch Index: A Metric of Success or a Source of Controversy in Academic Evaluation? - Skorková, Zuzana, 1979-
Hirschov index (h-index) je zavedená metrika používaná na hodnotenie vedeckej produktivity a vplyvu integráciou počtu publikácií s ich citáciami. Tento článok analyzuje h-index z hľadiska jeho silných stránok a obmedzení v rámci akademického hodnotenia. Medzi hlavné výhody h-indexu patrí jeho schopnosť kombinovať kvantitatívne a kvalitatívne aspekty vedeckého výstupu, čo prispieva k jeho širokému prijatiu v rôznych vedných disciplínach. H-index však čelí kritike za neschopnosť rozlišovať medzi kvalitou jednotlivých publikácií, ignorovanie kontextu kariérneho rozvoja výskumníka a závislosť od konkrétnych citačných databáz, čo môže pre túto metriku priniesť rôzne hodnoty. Článok predstavuje aj alternatívne bibliometrické ukazovatele, ktoré môžu slúžiť ako doplnky alebo alternatívy k h-indexu. Na konkrétnom príklade 1 168 dokumentov z databázy Web of Science, ktorých autormi sú jednotlivci z Ekonomickej univerzity v Bratislave, sme autorov hodnotili pomocou h-indexu, ako aj jeho alternatív — m index, g-index a celk. počet citácií. Údaje sme spracovali pomocou Biblioshiny. Cieľom tohto príspevku je poskytnúť komplexnú analýzu h-indexu a jeho relevantnosti v súčasnom akademickom prostredí, ktorá môže byť prínosom pre výskumníkov, inštitúcie a hodnotiteľov v rámci vedeckej komunity.