Estimating Asymmetric Fuel Price Responses in Croatia - Szomolányi, Karol, 1976-
Podľa mnohých štúdií je prenos cien ropy do maloobchodných cien palív asymetrický. Ceny palív reagujú rýchlejšie, ak ceny ropy rastú, a pomalšie, ak ceny ropy klesajú. Rôzne štandardné ekonometrické postupy vedú k rôznym výsledkom. Skúmanie cenovej asymetrie na chorvátskom maloobchodnom trhu s palivami pomocou štandardných prístupov a prístupu Linex. Jednoduché a dynamické asymetrické modely, modely korekcie chýb, prahová autoregresná kointegrácia a Linex prístup boli použité na overenie hypotézy o asymetrických reakciách ceny benzínu a nafty v Chorvátsku.