Váh Waterway and its Importance for the Slovak Economy, Respecting the Concept of Circular Economy - Kubica, Milan, 1958-
Z makroekonomického hľadiska je Slovenská republika krajinou závislou od dovozu surovín a vývozu polotovarov a priemyselno-poľnohospodárskych výrobkov. Je preto v životnom záujme Slovenska budovanie vlastnej dopravnej infraštruktúry a zároveň hľadanie a budovanie čo najoptimálnejších dopravných spojení so susednými krajinami. Výsledkom týchto snáh by malo byť zapojenie Slovenska do maximálneho počtu hlavných dopravných koridorov. Vážska vodná cesta okrem toho, že predstavuje ekologicky najčistejšiu dopravu, dáva a výrazne posilňuje možnosť napojenia na štyri z deviatich koridorov, ktoré prechádzajú územím Slovenska. Oblasti vplyvu projektu Vážskej vodnej cesty na ekonomiku SR, ktorý rešpektuje aj novozavedený trend rešpektovania princípov obehového hospodárstva.