Life Cycle Stages of Family Businesses in Slovakia Through Financial Ratios - Lešková, Radka, 1996-
Rodinné podniky sú kľúčovou zložkou ekonomiky Slovenskej republiky, výrazne prispievajú k miestnemu podnikaniu a tvorbe pracovných miest. Napriek ich významu existuje na Slovensku obmedzený výskum životného cyklu rodinných firiem, pričom väčšina štúdií sa zameriava na veľké korporácie a nadnárodné spoločnosti. Analýza životného cyklu piatich vybraných rodinných podnikov v sektore výroby a predaja nábytku. Pomocou finančných pomerových ukazovateľov sa hodnotí finančná stabilita, výkonnosť a rast týchto podnikov v rôznych fázach životného cyklu. Zistenia odhaľujú odlišné trendy a výzvy špecifické pre rodinné podniky, pričom zdôrazňujú rozhodujúcu úlohu prispôsobivosti a strategického plánovania. Výskum podčiarkuje dôležitosť prispôsobenej podpory a odporúčaní na podporu trvalo udržateľného rozvoja a inovácií v sektore rodinných podnikov. Poskytnutím komplexného pohľadu na charakteristiku a rozmiestnenie rodinných firiem na Slovensku táto štúdia prispieva k hlbšiemu pochopeniu ich jedinečných potrieb a potenciálu rastu, z čoho budú mať prospech skúmané firmy aj širší sektor rodinných firiem.