Green Innovations and Green Patents - Significance for the Economy and Society, Challenges and Risks - Majdúchová, Helena, 1963-
Analýza a hodnotenie významu zelených inovácií a zelených patentov v kontexte globálnych environmentálnych výziev. Zelené inovácie, ktoré zahŕňajú vývoj a implementáciu technológií a postupov, ktoré znižujú dopad na životné prostredie, sú kľúčové pre podporu trvalo udržateľného rozvoja. Patenty na tieto technológie poskytujú ochranu duševného vlastníctva, stimulujú ďalší výskum a vývoj, a tak výrazne prispievajú k zmierňovaniu klimatických zmien, znižovaniu znečistenia a ochrane biodiverzity. Výsledky ukazujú, že zelené inovácie a patenty majú mnohostranné ekonomické a sociálne výhody, vrátane zníženia nákladov prostredníctvom efektívnejšieho využívania zdrojov a energie, zlepšenia kvality života a podpory udržateľného rozvoja pre budúce generácie. Zavedenie týchto technológií však čelí značným počiatočným investíciám, technologickým a ekonomickým výzvam, ako aj rizikám spojeným s nestálymi trhmi a nákladmi na infraštruktúru.