Karta nemusí byť jediným platobným nástrojom
I keď sa platba v obchode zvyčajne spája aj s načítaním vernostnej karty alebo aplikácie, na iných miestach môže byť pohodlnejšie platiť iným nástrojom. Niektoré nositeľné zariadenia, tzv. wearables, majú potenciál nahradiť platobné funkcie smartfónov.