Land Productivity in the EU in the Context of Financial Support through direct Subsidies - Kutkowska, Barbara
Hlavným výskumným cieľom tejto štúdie je prezentovať dynamiku zmien produktivity pôdy v poľnohospodárstve EÚ v rokoch 2012–2020 a zhodnotiť vplyv priamych dotácií získaných farmármi na produktivitu pôdy. Zdrojové údaje za roky 2012 – 2020 sú sekundárne a pochádzajú z Eurostatu. Výsledky výskumu boli pripravené pre celú Európsku úniu (EÚ-28) a rozdelené na „staré“ krajiny (EÚ-15) a „nové“ krajiny (EÚ-13). Výsledky boli vypracované metódou hodnotenia konvergencie (z hľadiska rozdielov v produktivite pôdy v jednotlivých krajinách) pomocou variačného koeficientu a relatívneho indexu zmien v jednotlivých členských štátoch vo vzťahu k priemeru EÚ za sledované obdobie.