Pracovná pohotovosť - neaktívna a aktívna - Mrukviová Tomiová, Sandra
Pracovný čas je popri druhu práce a mieste výkonu práce jedným z troch skutočností, ktoré vymedzujú záväzok zamestnanca. S pracovným časom veľmi úzko súvisí pracovná pohotovosť, ktorú upravuje Zákonník práce. Pod pojmom pracovná pohotovosť sa rozumie stav pripravenosti zamestnanca bezodkladne nastúpiť na výkon práce v okamihu získania vedomosti o vzniku potreby túto prácu vykonávať. V súvislosti s pracovnou pohotovosťou Zákonník práce používa pojem neaktívna časť pracovnej pohotovosti a aktívna časť pracovnej pohotovosti.