The Effect of Climate-Smart Agriculture on Productivity and Cost Efficiency: Insights from Smallholder Wheat Producers in Pakistan - Mustafa, Panhwar Ghulam
Zmena klímy vyvolala jedinečné výzvy, ktoré si vyžadujú využívanie účinných adaptačných stratégií, ktoré sú environmentálne aj ekonomicky udržateľné. Poľnohospodársky sektor, žiaľ, nebol ušetrený účinkov zmeny klímy, no patrí medzi najväčších zamestnávateľov a primárny zdroj potravinovej bezpečnosti na celom svete. Horšia situácia je v Pakistane, kde údajne prevláda chudoba, hlad a podvýživa. Zložitosť rizík, ktoré predstavuje zmena klímy, si vyžiadala technológie inteligentného poľnohospodárstva (CSA), ktoré by potenciálne mohli zvýšiť efektívnosť nákladov a výnos pri produkcii pšenice. Prekvapivo predchádzajúce štúdie tento zásadný aspekt do značnej miery prehliadali. Náš výskum sa preto snaží odpovedať na dve základné otázky: Aká je komparatívna nákladová efektívnosť medzi osvojiteľmi a neosvojiteľmi praktík CSA pri produkcii pšenice? A aké sú výnosové efekty spojené s prijatím CSA, najmä v porovnaní s neosvojiteľmi?