Research on the Promotion Effect and Mechanisms of Digital Empowerment of Food Enterprises - Li, Penglong
Na základe panelových údajov od roku 2010 do roku 2020 151 podnikov z oblasti potravín v Číne kótovaných na burze A, tento výskum používa model s pevným efektom na analýzu vplyvu digitálnej transformácie na celkovú produktivitu faktorov (TFP) v podnikoch súvisiacich s potravinami. Naše zistenia ukázali, že digitálna transformácia má pozitívny a významný katalytický účinok na zlepšenie TFP v podnikoch súvisiacich s potravinami. Test mechanizmu odhalil, že účinky digitálnej transformácie na úsporu nákladov a zvýšenie inovačnej kapacity prispeli k podpore zlepšovania TFP v týchto podnikoch. Naša analýza heterogenity navyše naznačila, že digitálna transformácia je účinnejšia pri zvyšovaní TFP v štátnych podnikoch (SOE) v potravinárskom priemysle, čo naznačuje, že SOE hrajú reprezentatívnu úlohu pri podpore pokročilej produktivity v rozvoji poľnohospodárstva.