The Impact of Poverty on the Quality of Education in the V4 Countries - Bžanová, Klaudia, 1997-
Chudoba je významným determinantom výsledkov vzdelávania, ovplyvňuje prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a udržiava sociálno-ekonomickú nerovnosť. Štúdia skúma vplyv chudoby na kvalitu vzdelávania v krajinách V4: Poľsku, Českej republike, Slovensku a Maďarsku. Syntetizuje zistenia z rôznych štúdií a navrhuje politické odporúčania na zmiernenie rozdielov vo vzdelaní v týchto krajinách. Štúdia zdôrazňuje, že riešenie nerovností vo vzdelaní je kľúčové pre prelomenie kruhu chudoby a dosiahnutie trvalo udržateľného sociálno-ekonomického rozvoja. Medzi kľúčové opatrenia patrí cielené financovanie znevýhodnených škôl, podpora vzdelávania žien a rozšírenie programov vzdelávania v ranom detstve.