Innovative Trends in the Educational Process of Economic Subjects - Kopčáková, Janka, 1994-
Inovatívne trendy sa v súčasnosti dostávajú do popredia vo všetkých odvetviach. Nie je tomu inak ani v prípade vzdelávacích inštitúcií, ktoré aplikujú inovatívne trendy priamo do vzdelávacích procesov. Medzi takéto trendy možno zaradiť napríklad rôzne aktivizujúce metódy, ktorých cieľom je aplikovať teoretické poznatky žiakov na praktických príkladoch, a tým uľahčiť zapamätanie si samotnej aplikácie. Jednotlivé aktivizujúce metódy majú za úlohu aj lepšie pripraviť žiakov na prax s cieľom získať väčšie sebavedomie, lepšie komunikačné schopnosti, schopnosť počúvať a spolupracovať. Inovatívnym trendom vo vzdelávacích procesoch v rýchlo sa rozvíjajúcej digitálnej dobe je aj využívanie umelej inteligencie, ktorej úlohou je poskytnúť študentom viacero riešení, pričom študent musí kriticky premýšľať, aby si spomedzi navrhovaných riešení vybral tú najvhodnejšiu alternatívu. Prepojením zručností získaných aktivizujúcimi metódami a kritického myslenia študenta pri implementácii umelej inteligencie do vyučovacieho procesu sa študentovi poskytujú nielen teoretické vedomosti, ale aj praktická príprava na ďalšie pracovné zaradenie. Vybrané typy aktivizujúcich metód v edukačnom procese, ako aj využitie umelej inteligencie v praxi edukačného procesu.