Slovakia - Štefančík, Radoslav, 1976-
Slovensko, bezprostredný sused Ukrajiny, čelilo Ruskej vojenskej invázii a jej priamym dôsledkom s pozoruhodnou odolnosťou. Napriek tomu, že nie je pripravené na masovú imigráciu vojnových utečencov, vlády boli svedkami účinnej mobilizácie občianskej spoločnosti. Jednotlivci, skupiny, firmy a niektoré verejné inštitúcie, ako napr. školy a samosprávy organizovali spontánnu pomoc pre Ukrajinských utečencov nezávisle od štátu. Tento prejav solidarity bol v slovenskej spoločnosti bezprecedentný, prejavujúci sa vysokou mierou odolnosti a jednotou tvárou v tvár protivenstvám.