Ukraine - Goloshchuk, Svitlana, 1976-
Vojna vstúpila do politického diskurzu Ukrajiny spolu s príslušnými politickými a historickými procesmi. Jazyk a konflikty sú často prepletené; existujú dokonca úvahy o jazyku ako zbrani. Situácia na Ukrajine je toho dôkazom. Ide o najväčšiu, najkrvavejšiu a najdlhšiu vojnu v Európe od roku 1945". Žiaden iný konflikt na území Európy v druhej polovici 20. storočia nemal toľko ľudských obetí, ako rusko-ukrajinská vojna.