The Impact of the COVID-19 Pandemic on Education in V4 Countries - Bosák, Martin, 1967-
Celosvetová pandémia COVID-19 v rokoch 2020-2022 ovplyvnila život na celom svete po zdravotnej a spoločenskej stránke. Počas tohto obdobia vzdelávacie inštitúcie boli čiastočne alebo úplne zatvorené a mnohé z nich prešli na online vzdelávanie. V rámci vzdelávania v súvislosti s pandémiou boli prijaté opatrenia, na základe ktorých žiaci a študenti boli vyučovaní z domu, pričom sa vo zvýšenej miere začali využívať moderné technológie. Manažovanie pandémie v jednotlivých štátoch bolo rôzne a rôzne boli aj výsledky. Štúdia OECD PISA zisťuje funkčnú gramotnosť žiakov v posledných rokoch povinnej školskej dochádzky a jej výsledky mnohé napovedajú. Výsledky štúdie PISA z roku 2022 v pohľadu krajín V4, kde Slovensko zaostáva vo všetkých parametroch.