Explaining the Male-Female Wage Gap: Do Gender Role Attitudes Matter? - Johnson Filipová, Lenka
Vzťah medzi postojmi k rodovým rolám a rozdielmi v odmeňovaní mužov a žien, pričom sa kontrolujú pozorovateľné charakteristiky, ako sú pracovné skúsenosti, vzdelanie, rodinné faktory a pracovné charakteristiky. Analýza sa zameriava na päť faktorov reprezentujúcich rodovo-rolové postoje, ktoré neboli v literatúre systematicky skúmané: preferovaná zodpovednosť za príjem, preferovaná zodpovednosť za domáce práce a starostlivosť o deti, životné priority (kariéra, rodina, iné), preferencia flexibility práce a uprednostňovanie menej náročnej a stresujúcej práce pred vyššou mzdou. Výsledky ukazujú významne korelujú so mzdami a vysvetľujú významnú časť rodových mzdových rozdielov.