Tracked and Segregated: The Effect of Early Informal Within-School Tracking in Schools with Students with Low Socioeconomic Status or Roma Ethnicity - Tomáschová, Terézia
Postupy sledovania v rámci školy na socioekonomicky a etnicky zmiešaných základných školách. Na Slovensku, kde sa tieto praktiky predtým popisovali spojené so segregáciou rómskych žiakov, vedú k akademicky, socioekonomicky a etnicky odlišným triedam v škole. Snažíme sa identifikovať skoré sledovacie praktiky škôl tak, že skúmame, či dve alebo viac tried zahrnutých do hodnotenia TIMSS 2019 v konkrétnej škole vykazuje extrémne rozdiely, pokiaľ ide o etnický (slovenský vs. rómsky) alebo socioekonomický (definovaný úrovňou vzdelania rodičov alebo zamestnaním). Výsledky potvrdzujú, že segregácia na úrovni triedy má podľa všetkého veľmi významnú súvislosť s akademickými výsledkami študentov z tried s nízkym vzdelaním. V porovnaní s identickými žiakmi z tried s nižším sledovaním majú žiaci z tried s nižším sledovaním o viac ako 15 % nižšie skóre v testoch z matematiky a prírodných vied. To poukazuje na potrebu ďalej skúmať skoré neformálne praktiky sledovania v rámci školy, ktoré doteraz unikali analytickej pozornosti.